Úžasná síla zelené kávy – kyselina chlorogenová

Úžasná síla zelené kávy – kyselina chlorogenová

Od jisté doby se ohromnou popularitou těší nejrůznější doplňky stravy, které slouží k rychlému pozbavení se přebytečných kilogramů. A protože jich je tak mnoho, je dobré vědět, které z nich jsou bezpečné pro zdraví a jsou opravdu účinné.

Mezi mnoha oblíbenými doplňky v součastné době se o speciální pozornost zasluhuje kyselina chlorogenová, jejíž chemický svazek náleží do skupiny organických kyselin, které jsou součástí mnoha přípravků na hubnutí. Přirozeně se vyskytuje v rostlinách jako jsou kopřivy , hloh, listy a zrna kávy, artyčoky. Původně vzbudila zájem výzkumníků díky svým antioxidačním vlastnostem, s časem však testy ukázaly, že také příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků. Z tohoto důvodu je velmi užitečná pří léčení cukrovky, vyvolává přirozenou regulaci hladiny inzulínu v krvi. Má také funkce proti plísňové, antivirové a baktericidní.

Pokud jde o podporu hubnutí, kyselina chlorogenová působí tak, že snižuje vstřebávání sacharidů, cukrů a tuků, tím urychlí metabolismus a způsobuje spalování zásoby nahromaděné v tukové tkáni. Bylo nalezeno vysoký obsah této sloučeniny ze skupiny přírodních polyfenolů v zelené kávě, to znamená v kávě, která nev¨byla ošetřena tepelnou kalcinací (pražením). Zelená káva nejen že pomáhá hubnout, ale také udržet hubnutí. Extrakt zelené kávy v tabletách je zcela bezpečný, nicméně by neměla být překročena dávka určena výrobcem. Poněkud odlišně vypadá dávkování, pokud je kyselina chlorogenová jedinou složkou v doplňku na hubnutí. V každém případě je potřeba udržet míru a držet se konkrétních doporučení.