Co je glikemický index ?

Co je glikemický index ?

Často je brán pod úvahu při správném plánování diety, hlavně pro osoby s nadváhou a ryzikem cukrovky, protože od něho záleží hladina insulínu v krvi.

Glikemický index zahrnuje potravinové výrobky na základě jejich vplivu na koncentraci glukozy v krevním oběhu. Čím rychleji výrobek podléhá rozpadu, tím větší je hodnota indexu. Je dokázáno, že čistá glukoza má 100 bodů. Výrobky s vysokým obsahem GI způsobují náhlý skok glukozy. To pak uvolňuje větší množsví inzulínu, který je přenesen do tkání a svalů s cílem zpálení. Přebytek cukru je přeměněn na tuk, který je zdrojem záložní energie. Mimo to jezení výrobků s vyšším GI je automatické zvětšování tukové tkáně. A také - paradoxně - zvětšování chuti, protože hladina cukru v krvi se obniužuje tak rychle, jak narostla. Nahrává tomu pocit hladu, sahání po zákuzcích a zamykání tak bludného kruhu inzulínové houpačky. Zbavení se přebytku odložených kilogramů je čím dál těžší, protože přebytek inzulínu dodatečně ještě zpomaluje proces trávení.

Výrobky s nízkým GI jsou tráveny pomaleji, takže cukr je dodáván stejnoměrně, bez náhlých změn jeho hladiny. Pocit sytosti a hladina energie se udržují daleko déle a vyrovnaná hladina inzulínu stimuluje

Produkty o niskim indeksie glikemicznym trawione są wolniej, więc cukier dostarczany jest regularnie, bez gwałtownych wahań jego poziomu. Uczucie sytości i poziom energii utrzymują się znacznie dłużej, a zrównoważony poziom insuliny stymuluje sekreci glukamonu - hormonu, který je zodpovědný za spalování tukové tkáně. Zmenšuje to ryziko objevů nšmoci, které jsou svázány s nadváhou - cukrovky typu 2, nádorů tlustého střeva, "špatného " cholesterolu LDL i aterosklerozy.

Za vysoký GI se považuje jeho hodnota výže 70 bodů. V této skupině se nachází: bílé bečivo, sladkosti, cukr, pivo, chipsy, tyčinky, pečené brambory, takže věci dost předělané a pozbavené vlákniny. Tyto výrobky je třeba spožívat velmi řídko, né častěji než 1 x za týden.

Střední GI v zákresu 55-69 bodů mají bílá a hnědá rýže, kuskus, francouzké těsto, mladé brambory, řervená řepa, sušené fíky nebo rozinky. Jejich konzumace by neměla překročit dvou porcí denně.

Nejnižší GI obsahují výrobky, na které je nejlépe brát ohled při plánování každodenní diety - většina syrové zeleniny a ovoce a také výrobky z plnozrnné, hrubě namleté mouky, jako je chléb typu pumpernikiel, pohanka nebo pšeničné otruby. Možno je spožívat až do pocítění sytosti, jsou známé díky vysoké koncentraci vlákniny a uvolňují svoji energii postupně, není tedy potřeba sáhnutí po zákuzcích mezi doporučovaná´ými přez většinu dietetiků - třemi jídly denně.