Kakao, náhražka kávy

Kakao, náhražka kávy

Obvykle bylo spojeno s otevřenou knihou a večerní relaxací na pohovce. Jeho sezóna je pozdní podzim nebo tuhá zima, v době, kdy pouhý pohled z okna odrazuje od výcházení z tepla domova. Stoupající pramínek páry nad hrnkem tedy přidá zvláštní kouzlo každé uplývající chvíli.

Jsou také některé potraviny, které nepotřebují reklamu. Jedním z nich je bezpochyby kakao - lahůdka nejen uličníků sympatizujících s králičkem Bunny, ale také mnoho dospělých, kteří nad šálkem nezdravé kávy nejednou vlastně použijí chocolatl, aby si pomohli slovem převzatým z starobylého jazyka Aztéků. Kakao poskytuje tělu řadu cenných vitamínů, jako je hořčík, chrom, železo, mangan a zinek. Proto je vhodné ho začlenit do svého každodenního jídelníčku.

Jak vzniká?

Sílou představivosti se na chvíli přenesme do teplého podnebí Střední a Jižní Ameriky, kde tvoří malebnou flóru nejen palmy, banánovníky či filodendrony, ale také - kakaovníky. Aby bylo možné si představit průměrný kakaovník, nemusíme příliš zatěžovat naše schopnosti. Připomíná ho mnoho běžných stromů v Evropě, pokud vynecháme několik detailů. O jeho odlišnosti rozhodují charakteristický, vřetenovitý tvar listů, žlutá barva květů a oválné ovoce o délce 20-30 cm. Uprostřed každého takového ovoce se nachází desítky semen nasáklých voňavým, býlím slizem. Právě tato semena musí jít do továren, kde se poté suší, praží a seřazují podle typu a následně jsou mleté. Z výsledné polotekuté hmoty se extrudujue kakaový prášek a kakaové máslo. Jedno stejně jako druhé pokračuje v barevných obalech a polepenými etiketami sklenicích na pulty obchodů s potravinami.

Trocha historie

Historie tohoto výborného nápoje sahá až do velmi dávných dob. Uctívá obřady a náboženské festivaly starověkých Mayů a Aztéků. Díky jeho stimulačním účinkům se tančící členové pohybovali rychleji a extáze, která se v očích objevovala, nabírala živého odstínu. Kakaové boby, ze kterého nápoj vznikl, byl vedle cirkulující valutové měny a dalšího obchodovatelného zboží cenným platebním prostředkem.

Evropané jsou vděčni za možnost pochutnat si na kakau Kolumbovi, který našel dostatek prostoru na palubě pro přepravovu kakaových bobů s tajemných, dříve neznámých zemí na domovský kontinent. Španělé jako byli první poznali chuť nové vzácnosti. Obyvatelé ostatních evropských zemí teprve v XVII století následovali jejich příklad a vydláždil cestu tmavě hnědému nápoji do světové slávy.

Proč je dobré pít kakao?

Kakao má pozitivní vliv na koncentraci, zmírňuje stres a zlepšuje náladu. Obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před viry, kožním onemocněním a nádorovými lézami. Pomáhá také žaludku a střevům. Jedná se o velmi dobrý prostředek působící proti únavě, jeho nutriční hodnoty se skládají ze dvou stimulujících alkaloidů: theobrominu a kofeinu. Možná proto po něm toužíme více večer?